Schoonhovens Edelambachtshuys

Naast de verschillende speciaalzaken in Schoonhoven en Lekkerkerk is het EDELambachtshuys een unieke Joodse synagoge waarin unieke zilveren en gouden sieraden worden gepresenteerd. Daarnaast kunt u modern grootzilver en typisch Joodse zilverwerken bekijken.
De synagoge is gebouwd in het jaar 1838 op de fundamenten van het 17e-eeuwse koopmanspand 'de Drie Koperen Potten'.
Naast de verschillende zilveren collecties vindt u op de eerste etage de grootste museumcollectie antiek Schoonhovens zilver van Nederland. U kunt meer dan 800 objecten bewonderen die vervaardigd zijn tussen 1600 en 1930.
Onder het gebouw zit een 17e-eeuwse kelder waarin u een zilversmidswerkplaats uit vroegere tijden kunt ontdekken. Achter het gebouw vindt u op een binnenplaats het kleinste monument van Schoonhoven. Dit is het Joods rituele bad, de "Mikwah". In de voormalige kosterswoning is de zilversmederij ingericht waar de zilversmeden dagelijks bezig zijn met hun ambacht. Hier worden speciale opdrachten uitgevoerd voor particulieren en bedrijven, restauratiewerkzaamheden voor diverse musea verricht, maar ook uw eigen goud of zilverwerk uit familiebezit kunt u hier laten repareren.
Al met al een unieke omgeving waarin u veel kunt leren over de zilveren geschiedenis van Schoonhoven. Tevens kunt u verschillende, bijzondere collecties van bekende merken als NOL, Rabinovich, TiSento, Trollbeads en Manu bekijken.
Ook worden er rondleidingen gegeven. Er wordt een audiovisuele presentatie, een rondleiding en een demonstratie door de zilversmid gegeven en als afsluiting een bezoek aan de unieke grachtenpanden, waar de uitgebreide collecties te zien zijn.

Tijdens de Zilverdag, jaarlijks op 2e Pinksterdag, is het EDELambachtshuys onderdeel van het bruisende zilveren hart van Schoonhoven. U kunt dan een gratis bezoek brengen aan de museumgalerij. Daarnaast is er jaarlijks ‘’de Nacht van het Zilver’’. Tijdens deze avond kunt u een kijkje nemen in het EDELambachtshuys, in de galeries en in ons eigen atelier waar de zilver- en goudsmeden hun werk tonen. Deze avond worden nieuwe sieraden getoond en demonstraties gegeven. Meer informatie over het EDELambachtshuys kunt u vinden op de website.

Praktische informatie

Faciliteiten (Algemeen)
Garderobe Onbewaakte garderobe
Recreatie
Bibliotheek Ja
Prijs
Prijs vanaf 1.
groepen volwassenen 2.50
groepen vanaf 15
toelichting prijs groepsprijs inclusief rondleiding + demonstratie zilversmid
Accommodatie
Soort gebouw Museum
Bouwstijl accommodatie neo-classicisme
Zien, Doen & Beleven
Type monument synagoge
Demonstraties Ja
Productverkoop/museumshop Ja
Fotograferen toegestaan Fotograferen zonder flits toegestaan
Type museum ambacht,sieraden,werkplaats
Kaartverkoop Kaartverkoop via accommodatie zelf,Kaartverkoop via VVV
Film Een historische wandeling door Schoonhoven, waarbij u op plaatsen komt binnen de zilverindustrie die vandaag niet toegankelijk zijn voor de huidige bezoekers aan de Zilverstad Schoonhoven.
Vervoer
Parkeergelegenheid bussen Ja
Huisdieren
Huisdieren Huisdieren alleen aan de lijn
Doelgroep
groepen Ja
jongeren Ja
scholieren Ja
studenten Ja
volwassenen Ja
senioren Ja
Lidmaatschappen
Lid VVV Ja
Voorzieningen betaling
Betaalmogelijkheden Contant,Creditcard,PIN
Winkel
Type winkel juweliersartikelen

Dag Van Tot
Dinsdag 10:00 17:30
Woensdag 10:00 17:30
Donderdag 10:00 17:30
Vrijdag 10:00 17:30
Zaterdag 10:00 17:00

Haven Model.NdtrcItem.HouseNumber
2871 CK, Schoonhoven