Monumenten 

Schoonhoven bezit 140 rijksmonumenten en nog eens zo’n 100 gemeentelijke monumenten. Om het Stadhuis, de Waag en de Bartholomeuskerk kun je niet heen. Ook de Veerpoort, de Grote Gracht, woonhuizen, de watertoren en enkele gebouwen in Willige Langerak staan op de rijksmonumentenlijst. Een deel van Schoonhoven is beschermd stadsgezicht.

Bekijk het overzicht voor meer informatie over de monumenten >
Kijk ook eens op www.historischeverenigingschoonhoven.nl voor meer informatie over de historie van Schoonhoven.

Oude Hollandse Waterlinie

De Lek stroomt dwars door het inundatiegebied van de Oude Hollandse Waterlinie, een tussen 1672 en 1816 bestaande verdedigingslinie die gebaseerd was op het onder water zetten (inunderen) van grote gebieden. Schoonhoven en Nieuwpoort zorgden voor de verdediging van de doorgang naar het economisch zo belangrijke gewest Holland. In de tweede helft van de zeventiende eeuw werden de vestingwerken van Schoonhoven vernieuwd en uitgebreid met meer bastions. In Schoonhoven kun je een ‘Waterlinieommetje’ maken langs de lijnen van de oorspronkelijke vesting. Informatieborden geven de nodige achtergrondinformatie.

Kijk op www.ontdekdewaterlinie.nl voor meer informatie .

Stadswandelingen

Vind zelf je weg door de eeuwenoude straten van Schoonhoven, kijk nieuwsgierig binnen bij de edelsmid of loop langs de hotspots. Bekijk of download de folder van Schoonhoven met daarin een rondje langs de hotspots.  

Groepen kunnen onder leiding van een VVV-gids al wandelend de oude vestingstad en zilverstad Schoonhoven verkennen of een spannende themawandeling maken. Meer informatie >

Of kijk ook eens op www.stadswandelingschoonhoven.nl .