Nazomer Zilverweekend: Meesters van de Zilverstad

maandag 18 september 2017

Tot en met 1 oktober vindt het 10e Nazomerfestival in Schoonhoven plaats. Gedurende zes weken zijn op allerlei locaties in de Zilverstad ruim 50 evenementen te zien op het gebied van onder meer cultuur, sport, muziek, religie, shopping en zilver. Ter gelegenheid van de jubileumeditie is het festival dit jaar vernieuwd en uitgebreid tot zes weekenden. Nieuw dit jaar: het Nazomer Zilverweekend van vrijdag 22 t/m zondag 24 september.

Naast traditionele evenementen zoals de Oude Haven Concert (2 september), Open Monumentendag (9 september), de openluchtkerkdienst (17 september) en Bartholomeusdag (30 september) is het ‘Nazomer Zilverweekend’ een nieuw onderdeel van het Nazomerfestival.

Thema Zilver

In het weekend van 22 t/m 24 september zijn er op allerlei plekken in de stad tentoonstellingen, rondleidingen en wandelingen rond het thema zilver te zien. En tonen de Schoonhovense zilversmeden op bijzondere locaties hun meesterstukken. Tijdens dit weekend zal de Veerpoort speciaal voor publiek geopend zijn. Initiatiefnemer en gildelid René Kappers: “Wat is een festival in Zilverstad Schoonhoven zonder zilverweekend?” Het goud- en zilversmidsgilde St Eloy heeft een mooi programma opgesteld in het weekend van 22 t/ 24 september rondom het thema ‘Meesterstuk & Masterpiece 2017’.

Schoonhoven ZilverweekendProgramma tussen 22 en 24 september
Op vrijdag 22 september openen we het Zilverweekend feestelijk”, vervolgt Kappers. “Met onder andere een première wandeling langs de Meesterteken-tegels, de onthulling van de laatste Meesterteken-tegel. En we brengen een bezoek aan een historische zilverwerkplaats uit 1857. De Schoonhovense meesters presenteren ‘Masterpiece 2017’ in hun ateliers en winkels. Het Zilvermuseum exposeert 'Meesterstukken van de Vakschool'. Het Edelambachtshuijs toont 'Schoonhovense Meesterstukken van toen'.
“Zaterdag 23 september nodigen we bezoekers uit om op allerlei manieren Goud & Zilver te ontdekken. Met onder andere de boekpresentatie ‘Schoonhoven Meesterstad 2017’ bij Artis Causa (Haven 69). In het Zilvermuseum een Meesterstad Zilver Spreekuur waar ingebrachte stukken getaxeerd worden. In het Zilvermuseum zijn tevens rondleidingen langs Meesterstukken 2017, de eindwerkstukken van de studenten van Vakschool Schoonhoven. We organiseren de Meesterstad Zilverwandeling langs ateliers en winkels met hun ‘Masterpiece 2017’ en Goud- en Zilversmidsgilde Sint Eloy geeft op de Dam presentaties van ‘Duurzaam goud & zilver’ door. Ook bijzonder is de exclusieve presentatie ‘Schoonhovense meesterstukken van toen 1600-1950' in het Edelambachtshuys (Haven 13)”,

Foto: Tijdens het eerste Nazomer Zilverweekend tussen 22 en 24 september a.s. presenteren de Schoonhovense edelsmeden en musea op allerlei locaties en manieren eenmalig hun meesterstukken


Zilverlab en Zilvermuseum

Zondag 24 september is de slotdag van het eerste Nazomer Zilverweekend met onder meer ‘Masterpieces 2017’, tentoonstelling Meesterstukken 2017, Silver Design in Time, instaprondleidingen en activiteiten in het Zilverlab en Zilverwerkplaatsen (Nederlands Zilvermuseum). Om 16.00 uur wordt het eerste Nazomer Zilverweekend afgesloten.

Zilverstad Marketing: "Naast alle andere leuke evenementen die er zijn, willen we het Nazomerfestival de komende jaren meer inzetten om het imago van Schoonhoven als Zilverstad te versterken. Daarom zijn we blij dat Goud- en Zilversmidsgilde Sint Eloyin de voorlaatste week een Zilverweekend organiseert".

Het 10e Nazomerfestival begint duurt tot en met zondag 1 oktober. Meer informatie is te vinden op www.nazomerfestival.info