Veerpoort als podium voor Schoonhovense Meesters

maandag 19 maart 2018

Werkgroep overhandigt advies voor nieuwe bestemming veerpoort aan gemeente Krimpenerwaard De Veerpoort van Schoonhoven als podium voor de Meesters van Schoonhoven Zilverstad. Dat is het advies dat een werkgroep onder voorzitterschap van oud-burgemeester Dick de Cloe afgelopen zaterdag 17 maart jl. overhandigde aan wethouder Leon de Wit van de gemeente Krimpenerwaard. Initiatiefnemers Marjon Kappers en Stefan van Beeten willen hun bijzondere galerie open stellen voor een breed publiek. “Een burgerinitiatief voor een iconisch gebouw als de Veerpoort verdient alle steun.”

Na het overlijden van beeldend kunstenaar Wim Graves Kooiman, die het gebouw in gebruik had als atelier, kwam de Schoonhovense veerpoort eind 2016 leeg te staan. Een werkgroep, bestaande uit Eveline Versteeg, Orly Trost, Corné van Roest, Marco Oudshoorn en Dick de Cloe, maakte afgelopen maanden met ondersteuning van citymanager Michiel van der Schaaf een zorgvuldige selectie uit de ongeveer 20 ideeën die door inwoners van de Zilverstad en de Krimpenerwaard eind vorig jaar werden aangeleverd. En koos daarbij voor ‘Meesters van de Zilverstad’ van Marjon Kappers en Stefan van Beeten, terwijl voor de realisatie van enkele andere initiatieven aan de gemeente de suggestie werd gedaan om hiervoor de Hoge Vierschaar onder het stadhuis ter beschikking te stellen.

Meesters van de Zilverstad
“Met ons plan willen we zilver, kunst en historie samen brengen”, zeggen de initiatiefnemers die met de keuze van de werkgroep een droom in vervulling zien gaan. “We willen de Veerpoort niet alleen inrichten als galerie voor sieraden van edelsmeden die zijn opgeleid in Schoonhoven en over een eigen collectie beschikken, maar ook jonge goud- en zilversmeden coachen en inspireren om zich in Schoonhoven te vestigen. Zo versterken we Schoonhoven als toeristisch icoon in de regio en werken we aan verbindingen. Bijvoorbeeld ook tussen de rivier en de binnenstad, want voor veel toeristen is de Veerpoort het begin van een bezoek aan de Zilverstad en de regio”.

Kappers en Van Beeten willen graag met anderen samen werken. “Natuurlijk met onze collega-ondernemers en Zilverstad Marketing bij het aanreiken van toeristische informatie. Maar mensen hoeven ook niet raar op te kijken als we straks een proeverij van streekproducten of ons Schoonhovense stadsbier Argentum organiseren. We willen dat de Veerpoort weer echt van de bewoners wordt, en onderdeel is van een stad om trots op te zijn!”

Blij met burgerinitiatief

“Als gemeente zijn we ontzettend blij met dit burgerinitiatief dat door de grote inzet van de werkgroep en met ondersteuning van Zilverstad Marketing tot stand is gekomen”, zegt wethouder Leon de Wit van de gemeente Krimpenerwaard. “De Veerpoort is een bijzonder monument met grote historische waarde. Ik hoop dan ook dat veel mensen straks weer kunnen genieten van het gebouw en het moois dat Schoonhoven en de Krimpenerwaard te bieden hebben. De gemeente zal de realisatie van het plan waar mogelijk ondersteunen.“

Komende tijd werken de initiatiefnemers samen met de gemeente aan de realisatie van het plan. Zo mogelijk zal de Veerpoort in elk geval tijdens de komende Nationale Zilverdag (21 mei 2018) voor publiek geopend zijn.